Stichting PAMM
Stichting PAMM outsourcet ICT-omgeving naar dhs addcloud
De laatste jaren is ook voor laboratoria digitalisering steeds belangrijker geworden. Zowel bij het veilig verwerken van de ‘samples’ voor de medische wereld als in de communicatie. Stichting PAMM, een zelfstandig laboratorium voor pathologie en medische microbiologie in Veldhoven en Eindhoven, ervaarde dit ook zo. In 2012 zette zij daarom een tender uit voor ICT-vervanging, ICT-advies en ICT-ondersteuning. dhs won de tender en dat was het begin van een jarenlange samenwerking tussen beide partijen. Wij spraken John Stikkelbroeck, coördinator ICT bij Stichting PAMM, over deze samenwerking.
Gezocht: professioneel advies en ondersteuning
Stichting PAMM was gewend haar eigen ICT-omgeving te voorzien en onderhouden. Ze hadden een eigen systeembeheerder in dienst en beide locaties beschikten over een eigen server ruimte. “Dit was een kwetsbare en onhoudbare situatie gezien de groei die de organisatie te wachten stond”, stelt John. Hij legt uit: “Sinds januari 2010 ben ik werkzaam bij Stichting PAMM en ik merkte aan alles binnen de organisatie dat de stichting zou gaan groeien. Om de toekomst aan te kunnen was het outsourcen van ons systeembeheer de oplossing. Professioneel advies en ondersteuning hierin was noodzakelijk. We zijn hierover in contact geweest met diverse partijen maar dhs sprong er voor ons zowel qua prijs-kwaliteit, als persoonlijke klik bovenuit. Ook was er een goede match qua bedrijfscultuur. Iets dat wij erg belangrijk vonden”.
Een plan voor de toekomst
Tussen 2012 en 2017 werd de bestaande infrastructuur in fasen en deelgebieden vervangen en geüpdatet waar nodig. In diezelfde periode ondersteunde dhs Stichting PAMM met zowel remote als onsite ICT-beheer. Ook werd er gezamenlijk een strategie ontwikkeld voor de toekomst. Hieruit is een hybride strategie gekomen waarbij Stichting PAMM gebruik maakt van professionele dhs addcloud Co-Location, dhs addcloud Private Cloud en Microsoft 365 Public Cloud. Deze infrastructuur groeit en ontwikkelt mee met de organisatie en draagt hierdoor proactief bij aan de groei van Stichting PAMM.
De transitie naar het dhs addcloud platform
In 2016/2017 werd de samenwerking gecontinueerd, maar nu met een duidelijke visie om de ICT-omgeving te migreren naar een locatie onafhankelijke ICT-infrastructuur en de adoptie van Private en Public Cloud gebaseerde technologieën. De belangrijkste doelstellingen hiervan waren de beschikbaarheid verhogen, de afhankelijkheid van hardware verminderen en de flexibiliteit vergroten. Om te voorkomen dat Stichting PAMM opnieuw moest investeren in hardware is besloten om vooralsnog van de bestaande servers gebruik te blijven maken. De bestaande servers werden daarom gemigreerd naar het datacenter van dhs addcloud. John zegt hierover: “dhs bracht voor ons in kaart wat prioriteit had en welke zaken eventueel in een latere fase van het project aangepakt konden worden. Gedurende het proces liepen we tegen veel zaken aan doordat vrijwel al onze applicaties op maat gemaakt zijn en we nog een grote technische schuld hadden. Maar geen enkele keer zei dhs tegen ons ‘tot hier en niet verder’. dhs dacht met ons mee en er werd altijd in oplossingen gedacht. Je merkte dat het helpen van de klant voor hen vanzelfsprekend is. Dit is ontzettend prettig”.
100% continuïteit
Een belangrijk onderdeel voor het waarborgen van de toekomstplannen van Stichting PAMM was het ontwerpen en het realiseren van dataverbindingen tussen beide locaties van Stichting PAMM en het private datacenter. Dit is in 2018 en 2019 uitgevoerd. In 2020 is gestart met het installeren van de nieuwe servers van dhs addcloud en de migratie van bestaande applicatieservers naar dhs addcloud. John: “Alle acties rondom deze twee belangrijke onderdelen van het project zijn buiten werktijd uitgevoerd. Onze medewerkers hebben hierdoor geen hinder ondervonden. De continuïteit van hun werkzaamheden was hierdoor 100%. Iets wat in de medische wereld natuurlijk ontzettend belangrijk is”.
Het project loopt af maar de samenwerking gaat door
In 2020 heeft dhs voor Stichting PAMM de Virtuele Desktop Infrastructuur (VDI), op basis van VMWare Horizon in dhs addcloud Co-Location, ontwikkelt. Inmiddels is gestart met het omzetten van bestaande werkplekken naar de nieuwe VDI. Ook worden bestaande applicatieservers geüpgraded. Het doel is om dit eind 2021 af te ronden. John besluit: “Hoewel het einde van de transitie naar het dhs addcloud platform in zicht is, loopt onze samenwerking niet ten einde. dhs blijft voor Stichting PAMM op contractuele basis ondersteunen. Maar de flexibiliteit, ook qua inzet van extra mensen, en de technische know-how tijdens het project was heel goed. Het tekent dhs. Dat is ook waarom wij jaren terug met hen in zee zijn gegaan en daar zijn wij nog steeds erg blij mee”.